Fațete și coroane dentare
Ce sunt fațetele dentare? Fațetele dentare sunt foițe subțiri din ceramică care se aplică pe suprafața exterioară a dinților cu scopul de a îmbunătăți estetica zâmbetului. Perfect compatibile cu smalțul dintelui natural, fațetele reprezintă secretul zâmbetelor actorilor de la Hollywood.
Eu pot sa-mi pun fațete? Dacă îți dorești fațete dentare atunci trebuie:
- să ai dinții sănătoși ;
- să nu ai nevoie de tratament ortodontic ;
- să nu suferi de bruxism ;
- să nu ai lucrări protetice pe dinții respectivi.
Cât timp durează să-mi pun fațete? Primul pas în realizarea fațetelor dentare constă în realizarea unei radiografii pentru a vedea dacă dinții sunt sănătoși, după care se realizează o simulare a rezultatului final folosind Digital Smile Design. Realizarea fațetelor necesită 2 etape și aproximativ 2-3 săptămâni.
Care sunt avantajele fațetelor dentare?
- pot îmbunătăți forma, armonia și culoarea dinților într-un timp foarte scurt ;
- nu permit acumularea de placă bacteriană ;
- nu se pătează ;
- nu irită gingia ;
- sunt rezistente și durabile.
Când sunt recomandate fațetele dentare? Fațetele dentare se recomandă pentru :
- alungirea dinților ;
- malpoziții ușoare ;
- închiderea spațiilor dentare ;
- colorații ale dinților ;
- fisuri dentare ;
- înghesuiri dentare minore ;
- dinți cu formă inestetică.
Fațete sau coroane dentare? Ce să aleg? Decizia o luăm împreună după ce analizăm sănătatea dinților tăi și obiectivele estetice. Spre deosebire de fațete, coroanele se recomandă atunci când dinții prezintă o distrucție majoră și pereți de smalț subțiri.
Cum realizăm fațetele și coroanele dentare?
Fațetele și coroanele pe care le folosim sunt obținute cu ajutorul tehnologiei CAD CAM. Aceasta elimină erorile umane din laboratorul clasic de tehnică dentară și presupune realizarea lor computerizată cu ajutorul unui soft digital.
Ce presupune prepararea dinților si de ce este necesară în realizarea fațetelor și a coroanelor dentare?
Preparația dinților o realizăm cu ajutorul unor freze speciale, ea presupune îndepărtarea smalțului nedorit și este necesară pentru a putea adapta fațetele și coroanele pe poziția nouă.
Urmează etapa de izolare și demineralizare a structurii dentare rezultate după preparare. Pe fațeta sau coroana dorită se așează apoi un strat de adeziv (bonding) pentru a facilita adeziunea.
Etapa finală este reprezentată de adaptarea fațetei sau a coroanei pe dinte. Aceasta necesită izolarea dintelui pentru a evita pătrunderea salivei care poate slăbi adeziunea și poate influența stabilitatea pe viitor.